Alleen of samen, met hoofd, lichaam, hart en ziel.

Je kunt bij mij terecht voor individuele begeleiding en groepsbegeleiding.

Ik ga ervan uit dat elk mens uniek is en zo ook zijn of haar hulpvraag. Daarom werk ik niet met een standaard protocol. Ik heb me geschoold en verdiept in verschillende methodes en gebruik daaruit wat ik op dat moment passend vind.

Het gedachtegoed en de oefeningen uit de pesso-therapie, gestalt-therapie, psychosynthese, gezinsstherapie en systeemtherapie, gedrags- en cognitieve therapie zet ik waar mogelijk en nodig in. Verder maak ik gebruik van meditatieve oefeningen uit verschillende spirituele tradities.  Ook gaan we  samen op zoek naar een creatieve verwerkingsvorm die bij je past, zodat de sessies daarna nog kunnen doorwerken. Voorbeelden daarvan zijn tekenen, schilderen, boetseren, dans of beweging.

Waar we vooral naar op zoek gaan is op welke manier je tekorten die je in je jeugd ervaren hebt alsnog op een symbolische manier kunt vervullen zodat je meer in staat bent om een leven te gaan leiden dat nu bij je past. Dus we kijken telkens naar wat je nu nodig hebt om beter in je leven te staan.

Daarnaast is het belangrijk wat er in ons contact gebeurt. Om aan jezelf te werken is het om te beginnen nodig  dat je met mildheid naar jezelf kunt kijken. Veel mensen vinden dat moeilijk en  zijn erg kritisch naar zichzelf. In het therapeutisch contact kun je leren hoe een bemoedigende steun steeds meer de plaats in komt van de kritische stem in je hoofd.

 
raam.jpg

Wat anderen zeggen:

Eind 2011 was ik ten einde raad. Midden in de crisis werkloos geworden en onsuccesvol aan het ondernemen geslagen, met inmiddels verdampt spaargeld, maar vooral een hele lage eigenwaarde en faalangst. Die waren er al jaren, maar nu liep ik pas goed tegen mijn beperkingen aan: als ondernemer en/of werkzoekende moet je jezelf kunnen verkopen. En dus moet je jezelf wel waarderen. Ik klopte aan bij Maria en volgde ruim een jaar maandelijkse sessies. We probeerden allerlei technieken uit, zelf ging ik actief aan de slag met een kunstproject, maar wat uiteindelijk echt heeft geholpen is de niet aflatende vriendelijkheid die van Maria af straalde. Die heb ik op een gegeven moment geinternaliseerd. Elke keer dat ik mezelf hard veroordeelde voor mijn falen, getwijfel, werkloosheid, angst, of wat dan ook, was er haar zachte corrigerende hand. Inmiddels ben ik jaren verder en niet alleen succesvol als ondernemer maar vooral heel blij met hoe ik me ontwikkel en voel ik me diep verbonden met anderen. Het leven heeft nog steeds uitdagingen, er is pijn, maar ik kan het dragen. Dat is wat zelfacceptatie en zelfliefde met je doen.